Sköltselråd

Guldhamster

Guldhamstern, Mesocricetus auratus, lever vilt i syriska öknen och har vart husdjur sedan 1933. En guldhamster blir ca 2 år. Det finns nu i flera olika färger, allt från normalfärgat (viltfärgen), svarta, silvergråa, choklad, creme, sköldpadd (gulfläckig) finns även rödögda varianter som inte är albino. Det finns även olika hårlag: korthår och långhår. Sen kan du även få en extra effekt, satin är en av dom och gör att pälsen glänser extra mycket. Det finns även en "effekt" som heter rex som gör pälsen vågig/lockig.

Guldhamstern är ett solitärt djur det vill säga ensamlevande, undantaget är när dom träffas för parning. Den grundläggande regeln är: En hamster en bur. Guldhamstern slåss till döden om man låter två hamstrar som inte ska paras träffas. Guldhamstern är nattaktiva djur och behöver sin sömn på dagen och av den anledningen bör man ha dom i ett rum där det är lugnt. Se till att hamstern har lagom med dagsljus och att det inte är dragigt där buren står, dom blir lätt förkylda. Guldhamstrar har doftkörtlar som är placerade på höfterna. De ser ut som skrovliga, mörka fläckar, ibland hårlösa, och avger ett sekret som hamstern använder för att parfymera sig och sin bur för att markera sitt revir. Vissa honor kan lukta mycket starkt när de är i brunst.

När det gäller buren är det bättre med större bottenyta än höjd då guldhamstrar inte känner av olika höjder. Inred buren med hus, leksaker, matskålar, smidigast är att ha vattenflaska. Man kan använda hjul till sin hamster, se då till att det är heltäckande och är minst 20 cm i diameter. Som bäddmaterial ger man rivet toapapper, inte hamstervadd hamstern kan skada sig själv med det. Buren bör göras ren minst en gång i veckan.

Hamstern ska ha fritillgång till mat, som består av fröblandning. Varje dag ger man också färsk foder, så som protein (nötfärs, kattmat, pannkaka, gröna ärter), kolhydrater (pasta, potatis och ris) och vitaminer framför allt (olika grönsaker så som kål, sallad, äpplen och andra frukter och grönsaker). Som godis kan man ge små ostbitar och nötter. Hamstrar har stora kindpåsar som de transporterar mat i. Var försiktigt med plötsliga foderbyten.

Källa: www.hamsterforeningen.se svenska hamster föreningen

 

Skötselråd Kanin

 

Hardjur

Kaninen är inte en gnagare, utan tillhör arten hardjur.

Levnadssätt

Kaniner lever i koloni i det vild, inte i flock som många tror. De är inte beroende av sällskap, som t.ex. marsvin är.
Kaniner går då utan problem att bo ensamma för dom trivs så också. Om man sätter ihop två kaniner finns det ingen garanti att de kommer komma överrens utan att det är en stor risk att de börjar slåss. Systrar som har vuxit upp tillsammans kan fungera, men det finns även en risk att de också börjar bråka när de blir brunstiga. Även en vuxen äldre hona tillsammans med en kaninunge kan fungera.

Det som är vanligast att fungera är en kastrerad hane tillsammans med en hona.

Två hanar rekommenderar man aldrig att ha ihop eftersom chansen att de skulle fungera tillsammans är så väldigt liten. Ofta bråkar hanarna tills man skiljer dem åt, eller den ena är väldigt skadad eller till och med död.

Medellivslängd

6-10 år men det är även beroende av ras. Större raser har tyvärr en kortare livslängd än t.ex. de olika dvärgraserna.

Föda

Fri tillgång till hö är mycket viktigt. Hö är basfodet.
Vatten ska alltid finnas, i flaska eller skål. Vatten byts dagligen.

Pellets är bara ett tilläggsfoder. Se till att de får en sorts  pellets som är bra, köp helst inte gnagarblandningar eller annan konstig mat som djuraffärerna ofta rekommenderar. De innehåller ofta för mycket socker och fett och kaninen blir lätt överviktig och fet av dessa foder.
Kaninerna har otroligt känsliga magar, så man måste vara väldigt försiktig vid foderbyte. Det ska ske successivt. Annars kan kaninerna bli jätte sjuka och behöva vetrinär vård.

Grönsaker och växter eller grenar är bra för kaninen att få varje dag. Om kaninen blir lös i magen så är det bäst att testa att bara ge hö och vatten i 1-2 veckor och se om det blir bättre. Blir det sämre kontakta vetrinär så fort som möjligt och rådfråga.

 

Bra sida att läsa mer om deras föda: http://www.zoonen.com/perzoonen/artikel.asp?oid=376824

 

Hur mycket pellets?

Kaninungar upp till 8 månaders ålder kan ha fri tillgång till pellets. Eftersom
dom fortfarande växer. Sen ska dom ha följande uppställnings mängd med pellets.

Kanin som väger 1-2 kg ges 1/8 dl dagligen
Kanin som väger 2,5-3,5 ges
1/4 dl dagligen
Kanin som väger 4-5 kg ges 1/2 dl dagligen
Kanin som väger
5,5-7,5 kg ges 3/4 dl dagligen

Sen ser man även om kaninen är tjock/eller tunn och då öka eller minska med pellets. En kanin kan livnära sig på endast hö också. Men inte endast på pellets. Fri tillgång till hö och vatten är det viktigaste!

Saltsten/Vitaminer/Mineralsten.


Saltsten, vitaminer och mineralsten är inte nödvändigt om kaninen får rätt
kost. 
Men  det är viktigt att den hela tiden hålls ren så inte kaninen får i sig
bakterier.
Om kaninen får pellets, Grönsaker & hö kan överdosering av
vitaminer och mineraler leda till allvarliga sjukdomar.
Vissa kaniner bildar
lätt stenar i urinblåsan om dom har extra tillgång till kalk. Därför gör inte
mineral stenen någon nytta alls och den bör helt och hållet uteslutas ur
kosten.

Bur

Lämpligt bottenmaterial i buren är spån och halm, eller papperspellets (ex. toa-lätt).

Buren ska rengöras ungefär en gång i veckan, eller vid behov. Vissa kaniner är mycket renliga av sig och gör alla sina behov i en hörna av buren, så det bara räcker med att städa ut toahörnan några gånger i veckan och hela buren lite mer sällan.

Jordbruksverket har satt upp regler för minsta tillåtna yta man får ha en kanin på. Alltså får inte buren vara under dessa mått.

Rasstorlek
(vikt i kg)

 

Minsta tillåtna yta

 

Minsta mått på kortaste sidan

 

Minsta höjd

 

upp till 2kg

 

0,5 m2

 

0,5 m

 

0,5 m

 

2kg till 3,5kg

 

0,7 m2

 

0,6 m

 

0,6 m

 

3,5 kg till 4,5 kg

 

0,8 m2

 

0,7 m

 

0,8 m

 

4,5kg till 6kg:  0,9 m2                    0,7 m                                         0,8 m

Över 6 kg:        1,0 m2                    0,8 m                                         0,9 m

OBS!

Detta är de minsta tillåtna måtten. Självklart kan man ha en bur som är mycket större än dessa mått. Ju större desto bättre. OBS!

Päls och klovård

Klor klipps vid behov, ca vart 4-6 vecka.

Pälsvård (borstning) kan behövas vid fällning på korthåriga raser. På långhåriga raser krävs mer pälsvård. Borstning flera gånger i veckan på vissa och till och med dagligen på andra.

Vissa raser behövs klippas. Angoran ska klippas var tredje månad.

Hantering

Lyft alltid kaninen med båda händerna. Sätt den ena handen under bröstkorgen på kaninen, och den andra under bakkroppen. Bär kaninen varsamt och stadigt.

Kaniner får aldrig lyftas i öronen! Inte heller får den lyftas enbart i nackskinnet, utan stöd mot bakkroppen/rumpan.

Rumsren

Många kaniner använder ett hörn i buren att göra sina behov i. Du kan ställa dit en toalett (finns att köpa som är anpassade efter kaninburar) för att underlätta burstädningen. Om kaninen inte förstår att den ska använda toaletten kan du lägga dit all avföring och allt urin för att kaninen ska kunna känna på lukten var den ska utföra sina behov. Kaniner är renliga av sig och använder gärna en och samma plats.

Detta kan du självklart göra i ett rum i huset med en låg kattlåda också. Placera kaninen i lådan det första som händer när kaninen får komma ut ur buren och fortsätt placera kaninen där då och då. Lägg dit urin för att kaninen ska lista ut vad lådan är till för. Luktar det kiss vill gärna kaninen kissa där.

Tonåren

Vissa kaniner kan bli sura när de är några månader, det kallas "tonåren". Det brukar komma i samband med könsmognad. När kaninen blir könsmogen beror lite på ras, men små raser blir könsmogna runt 3-4 månader.

De kan bli mindre sociala och vissa kan bli sura och lätt aggressiva. Detta beteende går dock över. Tyvärr är det många som släpper ut eller försöker sälja/skänka bort sin kanin i den här åldern pga. av att det inte vet om att det är en övergående fas.

Vissa kaniner märker man dock aldrig att de kommer in i tonåren medan andra blir väldigt besvärliga.

 

Välkommen

Välkommen till pannakan.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)